* Dit is een voorbeeldgids. Slechts een enkel restaurant wordt beschreven. Kies hieronder of je de standaard of uitgebreide voorbeeldgids wilt zien.

standaard gids uitgebreide gids

Franks eetgids in New York

Hoi Frank! Hieronder vind je een overzicht van al je reserveringen, data en tijden. Scroll naar beneden voor een uitgebreide beschrijving van elk restaurant, culinaire bonustips, en de belangrijkste vuistregels voor uit eten gaan in New York. Geniet ervan!


donderdag 22 september
20:00 uur, 4 personen
Dirt Candy
vrijdag 23 september
19:30 uur, 2 personen
Restaurant X *
zondag 25 september
20:00 uur, 4 personen
Restaurant Y *
dinsdag 27 september
20:00 uur, 1 persoon
Restaurant Z *


extra tips


uit eten in new york, de vuistregels


Dirt Candy

Toen Amanda Cohen in 2008 op het hoogtepunt van de populariteit van de haute hamburger en dirty barbecue een groentenrestaurant opende, werd ze door collega’s voor gek verklaard. Acht jaar later blijkt ze een culinaire profeet: koken met groenten is inmiddels ontzettend hip, en een groeiende groep (part)time veganisten heeft een steeds sterkere invloed op wat er op de gemiddelde New Yorkse menukaart staat.

           

86 Allen St
New York, NY 10002

Dirt Candy bevindt zich het zuidelijke staartje van Allen Street in de Lower East Side, een van de laatste buurten waar ruige randjes (graffiti, morsige dollar shops) nog de overhand hebben op de gestage, gelikte gentrificatie dat inmiddels het karakter van bijna heel Manhattan bepaalt. Door de zwarte glitterletters en het harde fuchsia logo op de kille, witte pui van het restaurant zou je eerder vermoeden dat hier een goedkope nagelsalon zaken doet.

Vanbinnen is Dirt candy strak en modern. Zit je als gast aan de witte, hoogglans bar, dan kijk je recht de open keuken in waar chef-kok Amanda Cohen en haar witte brigade een gestroomlijnde, bijna hypnotiserende reeks culinaire handelingen uitvoeren. Een teer kubusje portobellomousse wordt met trillende vingers op een bordje geplaatst. Een voluptueuze toef meringue wordt met een brander à la minute van goudbruine tijgerstrepen voorzien. Een chef de partie veegt haar bezwete voorhoofd af met de mouw van haar koksbuis.

Ook al is de concurrentie in het groentevriendelijke 2016 flink toegenomen, Cohen’s vegetarische gerechten behoren nog steeds tot de beste van de stad. Vegetarisch: ja. Gezond? Niet per se. Cohen heeft geen interesse in het koken van health food, en des te meer in de decadente eigenschappen van boter en room. Een van de gelukkigste gevolgen van dat gebrek aan vetvrees is Dirt Candy’s portobellomousse, een luxueuze, dikke crème, waarin hartige, gebakken paddestoelen zich stevig laten omhelzen door een flinke portie boter.

Een van de leukste hoofdgerechten zijn de DIY-taco’s, waarbij de tortilla’s zijn omgeruild voor knapperige slablaadjes. De belangrijkste vulling bestaat uit gezouten, gegrilde spruitjes die met hun knapperige textuur in niks op hun slappe gekookte broertjes lijken: lang leve de maillaird-reactie. Sluit af met een van de groentedesserts, het meringuetaartje bijvoorbeeld, dat gevuld is met feloranje wortelcustard en bedolven onder een indrukwekkende berg gebrand eiwitschuim.

Over de chef-kok:
Amanda Cohen werd Cohen werd geboren in Canada en verhuisde naar New York om te leren koken aan de Natural Gourmet School in Manhattan. Voordat ze Dirt Candy opende in 2008, deed ze onder andere ervaring op bij televisiechef Bobby Flay (Mesa Grill) en werkte ze in verschillende vegetarische en veganistische restaurants. In 2009 nam ze als eerste vegetarische chef ooit deel aan de televisiecompetitie Iron Chef America. In 2012 werd haar eerste kookboek gepubliceerd in de vorm van een graphic novel.

Cohen spreekt zich regelmatig uit. ‘Winter tomatoes are deliciously out of season’, kopte Amanda Cohen’s opiniestuk in de New York Times van 9 februari, waarin ze haar bezwaren tegen trends als koken met lokale seizoensgroenten uiteen zette. Als we willen we dat mensen meer groenten gaan eten, zegt ze, dan moeten we dat màkkelijker voor ze maken in plaats van moeilijker, bijvoorbeeld door te laten zien hoe je ze heel lekker bereidt. De indruk wekken dat iemand verschrikkelijk fout bezig is als hij in januari tomaten koopt, heeft een averechts effect.

In 2014 haalde ze andermaal de Amerikaanse pers door als een van de eerste New Yorkse restaurateurs fooi geven te verbieden. En in 2013 rekende ze op Eater.com af met de hoofdredacteur van Time Magazine nadat hij in een interview op dezelfde site had geprobeerd te rechtvaardigen dat zijn redactie geen enkele vrouwelijke chef had opgenomen in hun ‘gods of food’-special. ‘Het allersaaiste verhaal van de foodwereld gaat als volgt,’ schreef Cohen sarcastisch, ‘Een tijdschrift stelt een lijst samen van de belangrijkste/beste/meest invloedrijke chefs en neemt daar geen vrouwen in op.’

Chef-kok

Amanda Cohen

Wel

Boter, groenten, exotische specerijen en hedonisme.

Geen

Vlees, vis, seitan of geitenwollensokken.

Menustijl

À la carte, of kies voor het tasting menu (aanrader!)

Bestellen

Doe je van drie menusecties: de ‘snacks & sides’, formaat tussengerecht, de ‘vegetables’, formaat voorgerecht, en ‘to share’, gerechten om te delen. Toetjes zijn van normale grootte. Bestel 4 à 5 gerechtjes per persoon. Eet je veganistisch of glutenvrij? Geef het aan bij je serveerster of ober, er is veel mogelijk.

Aanraders

De Korean fried broccoli, de portobellomousse met seizoensgarnituur, het tomatentaartje met gerookte feta, de taco’s met geblakerde spruitjes en de wortel-meringuetaart met zure-roomijs.

Aan de buurtafels

Milante veganisten, gewetenloze carnivoren, en alles daar tussen.

Prijzen

Snacks & sides $2-$8, vegetables $11-$18, to share $28-$30, dessert $10-$13, tasting menu (zes gangen) $78. Alle prijzen zijn inclusief fooi.

Fun facts

- Jaren geleden wees Cohen op een drukke avond een hongerige Leonardo DiCaprio de deur. Had ‘ie maar moeten reserveren.

- Restaurantcriticus Pete Wells (New York Times) beoordeelde Dirt Candy in 2012 als ‘very good’, en kende het als eerste vegetarische restaurant sinds 1995 twee sterren toe.

- Bestel het tasting menu (sowieso geen slecht idee) en de kans is groot dat Cohen hoogstpersoonlijk een van de gerechten op tafel komt zetten. Je herkent haar aan haar lange, zwarte paardenstaart en de zwarte kohlpotlood onder haar ogen.

Zo kom je er

Neem metrolijn F naar Delancey Street, lijnen J, M of Z naar Essex Street, of B of D naar Grand Street.
Ga je met de taxi? Laat de chauffeur je naar 86 Allen Street between Grand and Broome Street brengen.
↑ naar boven bekijk de standaard voorbeeldgids

Restaurant X, Y, Z

Dit is een voorbeeldgids, we laten je een enkel restaurant en een paar tips zien ter illustratie, maar geven niet alles prijs. Klik hier om je eigen uit eten-gids aan te vragen.↑ naar boven   bekijk de standaard voorbeeldgids

Extra tips

De leukste cocktailbars, cafés en lunchzaakjes die bij jou passen.

Slowly Shirley

De muren van deze ondergrondse cocktailbar zijn bekleed met donker hout en de booths met rood leer, en tegen de muren staan zwart-wit portretten van vergeten Hollywoodsterren van eind jaren veertig. In de cocktails zit opvallend vaak bananenlikeur: klinkt vies, is heel lekker. Bestel een van de scaffa’s, negentiende-eeuwse cocktails die op kamertemperatuur worden geserveerd.

121 West 10th Street
slowlyshirley.com

Extra tip X

Dit is een voorbeeldgids, we laten je een paar tips zien maar geven niet alles prijs. Klik hier om je eigen uit eten-gids aan te vragen.

123 4th Avenue
New York, NY 10002

Baba’s Pierogies

De specialiteit van dit kleine, moderne restaurantje zijn pierogi, traditionele, Oost-Europese dumplings, die worden gekookt of gebakken en vervolgens bedolven onder toppings als bacon of zuurkool. Je kiest uit verschillende, veel minder traditionele vullingen, zoals mac & cheese of jalapeño en cheddar. Perfect als stevige lunch.

295 3rd Avenue, Brooklyn, NY
babasbk.com


Extra tip Y

Dit is een voorbeeldgids, we laten je een paar tips zien maar geven niet alles prijs. Klik hier om je eigen uit eten-gids aan te vragen.

123 4th Avenue
New York, NY 10002

Extra tip Z

Dit is een voorbeeldgids, we laten je een paar tips zien maar geven niet alles prijs. Klik hier om je eigen uit eten-gids aan te vragen.

123 4th Avenue
New York, NY 10002

Extra tip X

Dit is een voorbeeldgids, we laten je een paar tips zien maar geven niet alles prijs. Klik hier om je eigen uit eten-gids aan te vragen.

123 4th Avenue
New York, NY 10002


↑ naar boven   bekijk de standaard voorbeeldgids

Uit eten in New York, de vuistregelsOp tijd

Zorg dat je op tijd bent voor je reservering. Als je in New York meer dan een kwartier te laat bent, wordt je tafel zonder pardon vergeven aan binnenlopers.Vuistregel X

Dit is een voorbeeldgids, we laten je een paar restaurants, tips en vuistregels zien maar geven niet alles prijs. Klik hier om je eigen uit eten-gids aan te vragen.Fooi

Obers en serveerster zijn in Amerika afhankelijk van fooien, omdat ze ver onder het minimumloon betaald krijgen. 20% fooi is gemiddeld. Geef 15% bij uitzonderlijke slechte service en 25% bij hele goede. Ontevreden over de bediening? Beklaag je bij de manager, maar vertrek nooit zonder fooi te geven.Vuistregel Y

Dit is een voorbeeldgids, we laten je een paar restaurants, tips en vuistregels zien maar geven niet alles prijs. Klik hier om je eigen uit eten-gids aan te vragen.Vuistregel Z

Dit is een voorbeeldgids, we laten je een paar restaurants, tips en vuistregels zien maar geven niet alles prijs. Klik hier om je eigen uit eten-gids aan te vragen.Vuistregel A

Dit is een voorbeeldgids, we laten je een paar restaurants, tips en vuistregels zien maar geven niet alles prijs. Klik hier om je eigen uit eten-gids aan te vragen.
↑ naar boven bekijk de standaard voorbeeldgids

Informatie-aanvraag / Boeken

Zin gekregen om te eten in de beste restaurants die precies bij jou passen? Laat van je horen, en we vertellen je wat je kunt verwachten. Je zit nergens aan vast. We horen gewoon graag wanneer je ongeveer naar New York komt en wat voor soort reis je maakt. Dan duiken we later de culinaire diepte in!

Aantal dagen waarop je uit eten wil: In de maand:

 

  /